Filosofia de design al noului R29, maşina de competiţie a echipei ING Renault în sezonul 2009 al Formulei 1, s-a concentrat pe sistemul KERS, anvelopele Bridgestone şi pe performanţele maxime „smulse“ după noile regulamente privind aerodinamica.
Renault a început munca de proiectare a sistemului KERS în 2007, împreună cu Magnetti Marelli. Sistemul este compus dintr-un generator conectat la propulsorul maşinii şi plasat în faţa acestuia, care încarcă acumulatorii pe timpul frânării şi eliberează energie pe acceleraţie, un pachet de acumulatori şi o unitate de control electronică. Partea frontală a monopostului este dominată de specificaţiile aerodinamice impuse de regulamentul din 2009. Aripa frontală este mai lată şi beneficiază de un flaps al cărui unghi de incidenţă poate fi reglat de pilot. Partea spate a şasiului-monococă de sub caroserie s-a schimbat după integrarea sistemului KERS. S-au depus eforturi considerabile pentru realizarea acestui lucru cu minimum de greutate în plus. Cutia de viteze a maşinii are o carcasă nouă, fabricată din aliaj de carbon cu titan, şi un sistem îmbunătăţit de schimbare a treptelor, dezvoltat pe monopostul R28. În rest, R29 are puţine lucruri în comun cu predecesorul său, maşina fiind practic proiectată de la zero.
Specificaţii tehnice
Şasiul monopostului este „turnat“ din aliaj compozit de aluminiu şi fibră de carbon, în structură „fagure“. Suspensia faţă a maşinii, cu braţe întărite cu fibră de carbon, este conectată la o bară de torsiune şi unităţi de amortizare montate în conul şasiului. Sistemul de suspensie al punţii spate foloseşte acelaşi tip de braţe întărite cu carbon, dar şi bare de torsiune angulare şi amortizoare montate transversal, deasupra carcasei cutiei de viteze. Puterea generată de motor se transmite prin cutia semiautomată cu şapte trepte, fabricată din carbon-titan, cu treaptă p