2009 este primul an in care actionarii Romaqua, producatorul apei Borsec, stopeaza investitiile in dezvoltarea grupului, dupa ce in ultimii trei ani valoarea cumulata a acestor investitii a ajuns la peste 50-60 mil. euro.
Octavian Cretu, presedintele si actionarul majoritar al Romaqua Group, estimeaza investitiile in grup la mai putin de 3 mil. euro in acest an.
Cel mai mare proiect de investitii, de 40 mil. euro, a fost finalizat la jumatatea anului trecut, odata cu inaugurarea fabricii de bere de la Sebes, care i-a permis producatorului sa intre pe o noua piata.
"Este primul an in care oprim investitiile. Avem noroc ca productia nu s-a diminuat in acest an - nu am fost nevoiti sa luam aceasta masura", a declarat Cretu.
El mizeaza in continuare pe cresterea pietelor pe care activeaza grupul - cea a bauturilor racoritoare si a berii, insa spune ca Romaqua inregistreaza pierderi financiare mari din cauza deprecierii leului.
"Problema cea mai mare cu care ne confruntam este lipsa de reactie a BNR la deprecierea accelerata a leului, aceasta loveste toata industria locala", a afirmat Cretu.
El este de parere ca iesirea din criza se poate face doar prin interventia statului, cu masuri corecte de sprijinire a economiei.
"Dobanda trebuie sa scada, asa cum se intampla in restul Europei. Daca statul nu va lua masuri bune de sprijinire a economiei, am putea ajunge in aceeasi situatie dificila de la inceputul anilor '90", a subliniat el.
Pentru investitia in fabrica de bere, grupul a contractat in 2007 un credit de circa 30 mil. euro de la banca BCR. Aceasta a fost in ultimii ani cel mai mare finantator al grupului. In 2008, actionarii Romaqua au externalizat doua credite, in valoare totala de 75,5 mil. euro, de la BCR catre Erste Bank Viena, actionarul majoritar al bancii BCR.
Reprezentantii producatorului au declarat an