De cele mai multe ori, angajaţii disponibilizaţi primesc drept consolare un pachet compensatoriu de şase-opt salarii. Există însă şi excepţii: în timp ce unele firme nu le dau foştilor angajaţi decât echivalentul unui venit lunar, altele le oferă nu mai puţin de 25. Din experienţa proprie, Mihai Marian, avocat senior în cadrul firmei Boştină&Asociaţii, spune că cele mai consistente pachete compensatorii sunt acordate de companiile din sectoarele energie, petrol, gaze, t
De cele mai multe ori, angajaţii disponibilizaţi primesc drept consolare un pachet compensatoriu de şase-opt salarii. Există însă şi excepţii: în timp ce unele firme nu le dau foştilor angajaţi decât echivalentul unui venit lunar, altele le oferă nu mai puţin de 25.
Din experienţa proprie, Mihai Marian, avocat senior în cadrul firmei Boştină&Asociaţii, spune că cele mai consistente pachete compensatorii sunt acordate de companiile din sectoarele energie, petrol, gaze, telecomunicaţii, dar şi de către instituţiile publice sau societăţile în care statul deţine participaţii. Într-adevăr, foştii angajaţi ai Enel, CEZ, Distrigaz sau EON stau, alături de Electrica, Romtelecom şi RA-APPS, în clasamentul celor mai bine plătiţi şomeri.
Împreună, organizaţiile enumerate mai sus au renunţat în ultimul an la circa zece mii de oameni, folosind, în mare, trei metode: pe de o parte, disponibilizările colective, pe de alta, pensionarea anticipată şi plecările voluntare. Prin acestea din urmă, companiile le oferă angajaţilor care urmează a fi afectaţi de concediere posibilitatea de a înceta raporturile de muncă prin acordul părţilor, în schimbul unor compensaţii băneşti al căror cuantum este superior celor pe care le-ar încasa dacă ar fi concediaţi, precizează Şerban Pâslaru, avocat asociat în cadrul firmei Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii.
Aceasta a fost şi opţiunea ArcelorMittal. Concernul india