În magazinele care vând pâine „la vrac“, Cumpărătorii plătesc uneori pe o pungă încă o dată preţul pâinii. Mulţi renunţă la ambalaje şi riscă astfel să se îmbolnăvească. Sursa: Codrin Prisecaru
Introducerea taxei de 20 de bani pentru fiecare pungă din material plastic vândută afectează inclusiv magazinele unde se vinde pâine neambalată şi, mai grav, sănătatea cumpărătorilor. Profitând de noua regulă, mulţi comercianţi vând pungi care ajung să coste la fel ca pâinea, aşa că În multe cazuri cumpărătorii refuză să le mai cumpere şi Îşi riscă sănătatea. Hepatita şi bolile diareice sunt doar două dintre problemele care apar atunci când pâinea trece prin prea multe mâini Înainte de a ajunge pe masă.
Lunar, un român mănâncă 9,1 kg de pâine
Vânzătoarea unui magazin de pâine din cartierul Titan, din Bucureşti, spune că pâinea neambalată este În topul vânzărilor. „Pentru cele neambalate avem pungi la 20 de bani, aşa cum prevede legea. Chiar dacă Înainte de a le pune pâinea În pungă Îi Întreb pe cumpărători dacă doresc una, când aud că trebuie să o şi plătească, unii dintre ei Încep să-mi facă scandal“, se plânge Mihaela S.
De altfel, statisticile arată că românii sunt mari consumatori de pâine, iar cea neambalată este În top. Un român consumă anual aproximativ 110 kg de pâine (9,1 kg lunar), pe când În alte ţări din UE se consumă numai 80 kg de pâine. 90% dintre români preferă pâinea albă, iar 10% preferă pâinea cu alte ingrediente. România ocupă locul trei la consumul de pâine, după Albania şi Bulgaria. Pâinea vândută „la vrac“ poate fi Însă periculoasă pentru cum pă rători.
„Mi s-a Întâmplat să nu am timp să mă duc la supermarket să-mi iau pâine şi să o cumpăr de la un magazin foarte aproape de locuinţa mea. Cu mâna cu care mi-a luat banii, În care nu avea nicio mănuşă, vânzătoarea a luat pâinea şi a pus-o dire