Clădirile vechi din Bucureşti sunt ameninţate de rechinii imobiliari. Legea declasării de urgenţă a unor imobile a dat undă verde intereselor financiare, mascate sub deviza dezvoltării urbanistice. Strada Visarion nr. 8, Strada Batiştei nr. 26, Bulevardul Kiseleff numerele 31, 33, 35-37, Bulevardul Aviatorilor nr. 8, Fabrica de bere Bragadiru, Moara lui Assan....
Câteva dintre sutele de adrese la care s-au aflat cândva case cu valoare arhitecturală, unele monument istoric, dărâmate fără discernământ, locuri în care există astăzi construcţii părăsite intenţionat, clădiri aflate în pericol de a fi demolate.
Toate se află în zone protejate urbanistic ale oraşului şi în locul tuturor se intenţionează ridicarea unor coloşi neconformi cu regimul construcţiei din strada sau situl respectiv.
Scurtă istorie
Casa din strada Batiştei, construită probabil în anii ‘30, nu era clasată monument istoric. Făcea parte însă din Ansamblul de Arhitectură „Strada Batiştei” aflat pe lista monumentelor istorice şi exista, aşa cum aflăm din solicitarea declanşării procedurii de clasare de urgenţă a arhitectului Adrian Florin Bălteanu, în zona de protecţie a Casei Spayer, construită la 1900 de arhitectul Louis Blanc, casă-monument istoric, cu care avea şi o pivniţă comună.
Casa "Dinu Brătianu" din Dorobanţi, creaţie a arhitectului Petre Antonescu, vizată pentru demolare
Ministerul Culturii şi Cultelor îi răspunde arhitectului Bălteanu, în octombrie 2008 (demolarea avusese loc în septembrie 2008), anunţând că s-a emis deja avizul de desfiinţare a construcţiei, în urma unei documentaţii elaborate de firma S.G. Bogoescu Arhitectură şi Urbanism S.R.L. şi a studiului istoric elaborat de expertul Cezara Mucenic. În consecinţă, nu se va declanşa procedura de clasare.
Pe Calea Dorobanţi, lângă Cons