După ce criza gazului dintre Ucraina şi Rusia a provocat frisoane, proiectul primeşte din nou susţinere, dar banii se lasă aşteptaţi. Ţările implicate în construcţia gazoductului Nabucco au încercat, ieri, să resusciteze proiectul care ar urma să reducă dependenţa Europei de gazul rusesc. Delegaţii din 12 ţări de tranzit sau potenţiale furnizoare, precum şi din UE şi-au reafirmat, ieri, sprijinul pentru acest gazoduct, care ar trebui să ajute la diversificarea din 2013 a aprovizionării cu gaz a Europei.
În condiţiile în care Ungaria a fost lovită din plin de recenta criză a gazului, premierul Ferenc Gyurcsany a cerut deblocarea în următoarele săptămâni a 200-300 de milioane de euro pentru a putea lansa în sfârşit construcţia gazoductului Nabucco.
El a precizat că se aşteaptă la un sprijin de ordinul a două miliarde de dolari din partea UE. Premierul ungar a mai afirmat că este necesară şi înfiinţarea unei conduceri internaţionale a Nabucco, din care ar face parte liderii politici ai ţărilor implicate.
Gyurcsany mizează pe semnarea unui acord interguvernamental între cele circa zece ţări implicate în proiect înainte de sfârşitul lunii iunie.
La rândul său, Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a declarat că textul final al acordului interguvernamental trebuie încheiat la sfârşitul lunii martie, pentru ca gazoductul să poată fi construit cât mai curând posibil.
Piebalgs a spus însă că UE nu ia în considerare finanţarea directă a proiectului Nabucco, dar Bruxellesul va putea acorda împrumuturi şi garanţii.
Promisiuni de la băncile europene
Şeful guvernului ungar a invitat, pe de altă parte, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare să acorde rapid împrumuturi proiectului. BERD a anunţat că ar putea contribui financiar