Piaţa de capital poate crea, uneori, situaţii aberante, mai ales în perioade de criză, când valoarea de pe bursă a unui grup ajunge mai mică decât cea a unei companii din portofoliu. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a făcut încă un salt negativ săptămâna trecută, evoluţie generată, în cea mai mare parte, de prognozele revizute ale economiei autohtone, dar şi ale companiilor listate. Întrebarea care, în prezent, plutește în aer pe pieţele de capital este: sunt acţiunile
Piaţa de capital poate crea, uneori, situaţii aberante, mai ales în perioade de criză, când valoarea de pe bursă a unui grup ajunge mai mică decât cea a unei companii din portofoliu.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a făcut încă un salt negativ săptămâna trecută, evoluţie generată, în cea mai mare parte, de prognozele revizute ale economiei autohtone, dar şi ale companiilor listate. Întrebarea care, în prezent, plutește în aer pe pieţele de capital este: sunt acţiunile subevaluate sau nu?
În condiţiile în care multe companii au ajuns la valori de piaţă mai mici decât valoarea nominală a titlurilor, reflectată în capitalul social, şi continuă să scadă, investitorii nu mai au încredere nici în propriile analize. Trendul descendent al BVB, care are deja un an şi jumătate, a şters aproape toate câştigurile din ultimii patru ani, cotaţiile situându-se la nivelul din 2004.
Evoluţia acţiunilor de la BVB poate fi interpretată şi în funcţie de modul în care investitorii de la noi (rezidenţi sau nerezidenţi) văd piaţa locală. Pornind de la scăderile de anul trecut, când rezultatele financiare ale societăţilor nu erau negative, putem considera că problemele de anul acesta vor duce la deprecieri şi mai mari. Sau nu.
Decizia rămâne la latitudinea investitorilor, adică răspunsul la întrebarea legată de subevaluare. Intersant, însă, este modul în care este privită piaţa noastră de capita