Coalitia la putere se afla in fata uneia dintre cele mai grele dileme, daca nu chiar cea mai grea: cine are prioritate, economicul sau socialul?
Daca guvernul respecta macar partial promisiunile salariale din campanie, sufoca economia, daca nu respecta isi ridica in cap bugetarii si pensionarii. Ce-i de facut?
Traian Basescu a avansat o solutia de dreapta, agreata de economisti, dar destul de impopulara: inghetarea salariilor bugetarilor si a pensiilor vreme de cel putin 6 luni, timp in care intelegem cum evolueaza criza, deblocam economia si stimulam firmele, pentru a conserva locurile de munca si veniturile bugetare, iar dupa aceea ne lamurim cui si cat putem da.
Presedintele a vorbit despre aceasta solutie ca despre una careia nu i se va impotrivi daca va fi adoptata de guvern cu acordul sindicatelor.
Nici gand! Tocmai ele au sarit primele ca arse. Sindicatele sustin ca asa ceva nu a fost negociat cu ele, ca inghetarea salariilor nu exista in programul anticriza, ca ea contravine unor legi deja votate.
La randul sau, PSD nu prea vrea sa auda despre inghetarea salariilor si a pensiilor, ceea ce e de inteles. O asemena masura ar lovi exact in inima electoratului social-democrat.
De ce sa deconteze costurile crizei tocmai categoriile sociale cele mai vulnerabile, adica bugetarii si pensionarii, intreaba PSD? In plus, avertizeaza acelasi PSD, daca nu crestem salariile, va scadea consumul, ceea ce ar afecta grav economia.
Specialstii in economie considera insa ca, oricat ar fi impopulara ar fi, inghetarea temporara a salariilor si pnesiilor este singura solutie inteleapta. Iar logica lor e greu de combatut.
Potrivit vicepremierului Dan Nica, zeci de mii firme sunt la un pas de faliment. Daca ele nu sunt sustinute, in primul rand prin achitarea datoriilor statului, dar si prin