Reprezentantii Centrului de Transfuzii Constanta au declarat ca de la sfarsitul anului trecut pana in prezent numarul donatorilor "onorifici" a crescut, cel mai probabil, din cauza saraciei. "Numarul donatorilor a crescut fata de anul trecut, cand erau aproximativ 30 pe zi. Acum avem in jur de 45 intr-o zi. Insa, pe langa faptul ca a crescut numarul de donatori, cel mai imbucurator lucru este ca au inceput sa vina si tinerii sa doneze sange. Orice mic beneficiu ii stimuleaza pe oameni sa vina la noi. Fiecare pacient care ne calca pragul primeste cate cinci tichete de masa, fiecare in valoare de 83,1 lei. Pe langa acestea, donatorii mai beneficiaza de o reducere de 50% pe transportul in comun local timp de o luna, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care nu sunt din Constanta si analize medicale gratuite o data pe an. Cererea de sange din grupele sanguine deficitare variaza foarte mult, depinde de cererea pe care o au spitalele.
De precizat ca persoanele care vor sa doneze sange trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, sa fie sanatoase, fara afectiuni grave si sa aiba peste 65 de kg. Celor care vin pentru prima data li se fac analize la pre-donare. Noi ne implicam foarte mult si incercam ca activitatea de donare sa mearga bine. Colaboram si cu alte unitati spitalicesti din tara si reusim, in general, sa satisfacem cerintele locale, dar se intampla sa mai apara si «goluri» la anumite grupe de sange", a declarat directorul Centrului, dr. Alina Dobrota.
Reprezentantii Centrului de Transfuzii Constanta au declarat ca de la sfarsitul anului trecut pana in prezent numarul donatorilor "onorifici" a crescut, cel mai probabil, din cauza saraciei. "Numarul donatorilor a crescut fata de anul trecut, cand erau aproximativ 30 pe zi. Acum avem in jur de 45 intr-o zi. Insa, pe langa faptul ca a crescut numarul de donatori, cel mai imbucurat