EPOCA DE AUR ÎN DOCUMENTARE. Un român şi un spaniol au pornit cu maşina poporului într-o călătorie care începe în comunism şi se sfârşeşte în capitalism, în documentarul „My beautiful Dacia”. Sursa: Fototeca on-line a comunismului românesc
1 /.
O Dacia 1300 veche de 26 de ani, care parchează chinuit, dar senin, în faţa unui cazinou luxos din Monte Carlo, poate fi începutul unei comedii bune cu poliţişti. Ştefan Constantinescu şi Julio Soto, un regizor român şi unul spaniol, pot garanta efectul, în documentarul „My Beautiful Dacia”, care se va lansa în această toamnă.
„O parte a filmului este drumul fraţilor Bujor din Alexandria, mai precis satul Dracea, până la Jativa, în apropiere de Valencia, adică în jur de 3 000 km cu o Dacia 1300 de 26 de ani. În drum am făcut şi ocolişuri, că dacă tot eram prin zonă am zis să şi vizităm un pic. Când am ajuns la Monte Carlo, exact în faţa unui cazino, s-a stricat maşina, iar în 30 de secunde am fost înconjuraţi de poliţie.Toţi turiştii din zonă au fugit rapid când ne-au vâzut. Toţi poliţiştii erau cu mâinile pe pistoale”, îşi aminteşte amuzat scena Ştefan Constantinescu. „Au început să ne ia la întrebări, cine suntem, ce facem aici, fără să ne lase să ieşim din maşină. Unul dintre fraţii Bujor a zis: «Sunt şofer», iar eu am spus, «I am a director» (n.r. regizor). «Director la ce? ăsta e şoferul tău?», s-a uitat suspicios poliţistul la noi”, râde Julio Soto.
După 45 de minute, timp în care le-au verificat actele celor doi romi şi regizorilor, poliţiştilor li s-a mai domolit suspiciunea că au în faţă nişte terorişti camuflaţi într-o maşină care stă să clacheze definitiv. Sub pază strictă, i-au lăsat să filmeze doar 3 minute, cu avertismentul categoric: „În 5 minute, să nu vă mai văd pe aici”.
Un sfârşit aproape hollywoodian
Dacia care a trăit episodul Monte Ca