Cand vorbeam de alocatia data de stat pentru mame pe timpul concediului de maternitate, sustineam faptul ca nu poti lua masuri sociale pentru cetatenii bogati. De fapt, o asemenea masura calibrata gresit poate avea efecte din cele mai nedorite…
Acum, problema calibrarii masurilor sociale revine din nou in atentie, deoarece previzibila inghetare a salariilor si pensiilor poate suporta o nuanta evidentiata azi de Emil Boc: vor creste doar salariile si pensiile mici. Si iata cum ajungem sa ne intrebam: cum se poate stabili obiectiv pana la ce suma este considerata o pensie a fi mica? Sau un salariu? Pentru ca atunci cand ai un salariu de 7 milioane sau o pensie de 6 milioane, parca te zgarii pe ochi daca afli ca salariu mic inseamna tot ce e pana in 6,5 milioane, iar pensia mica e doar aceea care nu depaseste 5 milioane. Si prin urmare, nu mai pupi marire….
Daca ne luam dupa principiul aplicat la indemnizatia pentru mame, unde plafonul maxim pentru banii primiti a fost de trei salarii medii pe economie, inseamna ca avem o limita superioara pt ce inseamna clasa de mijloc. Lipseste insa cu desavarsire pana acum, o limita inferioara a definirii veniturilor clasei de mijloc si care implicit ar cataloga populatia saraca. . Sa fie un salariu mediu? Doua salarii minime? Unul si jumatate? Sa fie venitul calculat pe baza venitului pe membru de familie?
Cred ca asta e una din cele mai grele probleme pe care le are de rezolvat o guvernare: sa hotarasca cine e sarac, cine merita ajutoare de la stat si cine nu.. Pana una, alta, exista topuri cu magnati romani, dar habar nu avem cum sa aflam cine sunt saracii din Romania…
Cand vorbeam de alocatia data de stat pentru mame pe timpul concediului de maternitate, sustineam faptul ca nu poti lua masuri sociale pentru cetatenii bogati. De fapt, o asemenea masura calibrata gresit poate avea efecte din cele mai nedo