» Liderii a 12 tari din Europa, Asia si Africa s-au reunit la Budapesta pentru a discuta despre lansarea si finantarea gazoductului Nabucco – proiectul prin care UE spera sa-si diversifice sursele de energie si sa reduca dependenta de gazul Rusiei. Confruntarea ruso-ucraineana, care a lasat Europa in frig la inceputul anului, nu a diminuat insa divergentele dintre europeni cu privire la finantarea proiectului.
Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a cerut in debutul conferintei ca UE sa asigure fonduri de 200-300 milioane de euro pentru constructia gazoductului, insa propunerea sa a fost respinsa aproape imediat de Comisia Europeana. "UE ar trebui sa finanteze proiectul, cel putin la inceput, cu credite si fonduri din bugetul propriu de 200-300 milioane de euro", a afirmat Gyurcsany, subliniind ca proiectul este important pentru securitatea energetica a Europei.
Andris Piebalgs, comisarul european pentru Energie, a respins insa propunerea Ungariei, afirmand ca UE nu ar trebui sa finanteze proiectul, ci doar sa-l sprijine cu garantii si imprumuturi. "Cred ca puteam facilita accesul la credite. Insa nu ar trebui sa se treaca dincolo de acest lucru, deoarece ceea ce este un proiect privat, al unui consortiu, ar deveni un parteneriat public-privat.
Nu are sens", a spus Piebalgs. Ca si presedintele Comisiei, Jose Barroso, care a adresat un mesaj video participantilor la conferinta, Piebalgs a tinut sa precizeze ca Bruxelles-ul sustine proiectul si spera ca acordul final sa fie finalizat pana la sfarsitul lunii martie pentru ca proiectul sa poata fi realizat cat mai rapid.
Respingerea unei finantari directe din partea UE a fost compensata oarecum de oferta Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a semnalat ca ar putea investi in realizarea gazoductului ce ar trebui sa fie construit pana in 2013. "Proiectul Nabucco rep