Meseria de psiholog este una dintre cele mai bănoase pe timp de criză economică. Sursa: Marius Nica
Bântuiţi de grija zilei de mâine, tinerii aflaţi în funcţii de decizie „s-au abonat“ la cabinetele psihologice pentru a scăpa de presiunile cotidiene.
„La început mi s-a părut o prostie să merg la psiholog, dar o colegă de serviciu m-a convins. Acum nu regret că am făcut acest lucru, pentru că perspectiva şomajului mă îngrozea. Cred că dacă voi fi victima unei restructurări pot să îmi găsesc un alt loc de muncă, cel puţin la fel de bine plătit“, spune Maria Dragnea, pacienta unui cabinet de psihologie din Ploieşti.
Într-un apartament de la parterul unui bloc din cartierul Vest, un tânăr psiholog, Valentin Miu, şi-a amenajat un cabinet parcă copiat din filmele americane. În ultima perioadă, majoritatea clienţilor ajung pe canapea din cauze financiare. „Înainte aveau probleme sentimentale şi de comunicare la serviciu. Acum, 70% din clientelă se teme să nu dea faliment sau să nu-şi piardă joburile foarte bine plătite din marile companii“, spune psihologul.
De altfel, pacienţii se plâng că problemele de la locul de muncă le afectează şi viaţa personală. „Din cauza stresului apar deseori certuri în familie şi, dacă la mijloc sunt şi copii, lucrurile se complică. Am pacienţi care îmi spun că nu se mai duc acasă cu aceeaşi plăcere din cauza crizei. Iar atunci când unul dintre soţi îşi pierde slujba, criza aproape că nu mai poate fi evitată“, spune Valentin Miu.
„Foarte mulţi pacienţi îmi cer să îi scap de coşmarul pe care îl provoacă pierderea locului de muncă. Acum, în perioada crizei, zvonistica este principala preocupare a românilor. E suficient să-l vezi pe patron prost dispus ca să te aştepţi să fii dat afară“, explică alt psiholog, Dan Ionescu. Terapia aplicată variază în funcţie de capacitatea pacientului