Deteriorarea portofoliilor de credite sub presiunea deprecierii leului ar putea sa aduca mai multe banci in pozitia de a fi nevoite sa ceara mai multi bani actionarilor, spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.
"Exista sanse mari sa vedem cresteri de capital la mai multe banci din sistem. Cresterea costului riscului si a volumului de credite in suferinta va diminua profitabilitatea si va pune presiune pe capital", considera Rasvan Radu.
Totodata, aprecierea euro are un impact statistic negativ asupra indicatorului de solvabilitate (calculat ca raport intre capitalurile proprii si activele ponderate la risc), in conditiile in care capitalurile sunt preponderent in lei, iar bilanturile au o componenta mare in valuta.
"Mediul fiind mai dificil, este bine sa avem o solvabilitate mai mare", subliniaza Radu, explicand ca un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate ar fi de 10%.
Potrivit celor mai recente date ale BNR, la nivelul sistemului indicatorul de solvabilitate era in septembrie de 11,85%, fata de un nivel minim admis de 8%. Oficialii BNR au aratat insa in toamna ca au cerut majorari de capital pentru unele banci, la care indicatorul de solvabilitate era in scadere rapida.
"Pentru banci nu se pune problema supravietuirii, ci cum trec peste 2009. Exista insa alte sectoare care ar putea avea probleme - cele legate de industria auto sau piata imobiliara - dar depinde de gradul de implicare a statului", mai spune Radu.
El noteaza ca perspectiva pe termen mediu si lung pentru Romania ramane promitatoare, iar grupul UniCredit ramane interesat de piata locala. Radu spune ca UniCredit va prelungi anul acesta liniile de finantare care ajung la scadenta pentru filiala locala si va aduce chiar fonduri noi. Banca acorda in continuare finantari, insa a devenit mai selectiva in alegerea clientilor. @