Din 17 zile de functionare a pietei valutare, cate au trecut din acest an, numai in trei zile consecutive a fost spart plafonul de 4,3 lei pentru euro. Din 23 ianuarie, rata de schimb a revenit in pragul de 4,2. Marti a fost inregistrata o noua apreciere a monedei noastre: 1 euro/4,2390 lei.
Depasirea pragului de 4 lei pentru un euro, pe piata valutara, face trimitere directa la faptul ca s-a deschis supapa prin care este evacuat aburul sub presiune ce s-a adunat in viata noastra economica. Pentru ca, iata, desi cresterea economica merge mai departe, si-a incetinit simtitor ritmul; dezinflatia isi continua cursul, dar tinde sa se situeze si in 2009 in afara coridorului stabilit; somajul creste. Din nefericire, acesti indicatori situati sub asteptari sunt insotiti si de un deficit extern mare. Cand vestile rele se inmultesc, cursul se poate lasa influentat in sens negativ. Mai ales cand se suprapun peste presiuni legate de necunoscute privind cresterile salariale neacoperite cu productivitate si cu eficienta. Prima urgenta este restrangerea numarului de necunoscute. In astfel de imprejurari, de maxima incertitudine, in plan extern, dar si intern, solutia clasica aplicata in toata lumea, in economiile de piata, este moratoriul asupra cresterilor salariale. Desigur, pana la evitarea unui risc de dezechilibru prin cresteri salariale rupte de realitatea economica.
Important este insa faptul ca orologiul pietei valutare functioneaza bine: inregistreaza si reda cu precizie ora exacta. Incotro merge cursul ? Asta e alta problema. S-a spus: "Piata valutara da ceasul inapoi". In sensul ca leul s-ar intoarce la valori de acum cativa ani. Si in jurul acestui subiect s-au reaprins vechi dispute. Numai ca nu a fost dat inapoi niciun ceas. Nu ne intoarcem nici in 2005, cand rata de schimb leu-euro a spart plafonul de 3,7 si nici in 2004, cand a fost spart plafonul de