Reprezentanţii Centrului Judeţean de Diabet susţin că incidenţa obezităţii şi a diabetului creşte cu fiecare an. Specialiştii atrag atenţia asupra consumului excesiv de băuturi răcoritoare.
Aproape 80% din bihoreni au probleme de greutate, potrivit şefului Centrului Judeţean de Diabet, dr. Amorin Popa. Mai mult, la diabetul zaharat, ca incidenţă şi frecvenţă, Bihorul este pe locul doi, după Bucureşti. „Este o problemă de sănătate publică”, recunoaşte medicul.
Diabet la tineri
Dr. Amorin Popa susţine că după 1990 a crescut consumul de sucuri industriale în judeţ, iar tot în ultimii 15-20 de ani s-a observat o creştere progesivă a cazurilor de diabet şi obezitate. „An de an apar cazuri noi”, spune medicul. El susţine că diabetul zaharat de tip II debutează tot mai devreme la adultul tânăr şi la adolescent, dar că, în acelaşi timp, generează cazuri mai multe şi mai grave la bătrâni. Potrivit medicului, consumul de sucuri pare a fi una din cauzele apariţiei obezităţii la copii, adolescenţi şi adulţi, dar şi a dia-betului.
„Principala problemă este conţinutul hipercaloric al acestor băuturi care devin sursă serioasă de obezitate, diabet, dispensii digestive”, atenţionează medicul.
„Aceste sucuri au un aport suplimentar de zahăr şi aditivi chimici, care influenţează calitatea digestiei şi a funcţiei gastrice şi duodeno-pancreato-biliare. Ele au un PH acid care stimulează secreţia acidă gastrică şi agravează gastrita şi leziunile ulceroase. Sucurile gazoase nu numai că realizează o distensie (umflare n.r.) exagerată a stomacului, ci şi tulburări ale funcţiei pancretatice”, susţine specialistul în boli de nutriţie şi diabet.
Inclusiv sucul natural, făcut acasă, poate dăuna, dacă este consumat în exces. Medicul recomandă consumul unui singur pahar de suc natural, pe zi, după masă. „Depăşirea acestei doze şi sucurile sintetice