Douăzeci şi cinci de bucătari-şefi din Europa s-au întrecut în pregătirea celor mai rafinate mâncăruri preparate în… 30 de minute. Timp de cinci zile, Sofia, capitala Bulgariei, a fost gazda întâlnirii Euro-Toques, care a purtat denumirea de "Forumul Culinar Conceptions 2009".
Euro-Toques (Asociaţia Europeană a Bucătarilor) s-a aflat la ce-a de-a doua ediţie. "Abia anul trecut s-a înfiinţat în România această asociaţie. Întâlnirea noastră din Bulgaria a constat într-o demonstraţie culinară de concepţie 2009", ne-a declarat la întoarcerea în ţară reputatul chef Ştefan Bercea.
Ce înseamnă asta? 16-17 bucătari-şefi din Europa, dintre care un francez şi un belgian care lucrează în restaurante cu o stea Michelin, au gătit, în 30 de minute, câte un preparat creaţie proprie. "La Sofia s-au întâlnit numai bucătari profesionişti membri ai Euro-Toques, care este cea mai importantă asociaţie ce militează pentru a se găti numai preparate sănătoase, din ingrediente ecologice", ne-a spus maestrul în arta culinară Ioan Florescu.
HAUTE CUISINE
Delegaţia României la "Forumul Culinar Conceptions 2009" a fost condusă de Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Euro-Toques şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism şi a avut în componenţă 12 membri. La demonstraţiile de artă culinară "haute cuisine" au particpat Ioan Florescu şi Ştefan Bercea.
Ştefan Bercea a luat parte la multe competiţii naţionale şi internaţionale individuale şi pe echipe, unde a câştigat numeroase medalii şi trofee. Este finalist al Cupei Internaţionale Culinare de la Kremlin în anul 2005, iar în 2008 a fost liderul echipei României la Olimpiada Culinară de la Erfurt – Germania. Maestrul Bercea demonstrează întotdeauna că bucătăria românească are un loc important alături de cele mai faimoase bucătării din lume. El a pregătit î