Ratingul de ţară acordat trimestrial de Coface România a rămas neschimbat, A4–, însă numărul incidentelor de plată a crescut în ultimele luni ale anului trecut. „Observăm o dublare a întârzierilor la plată, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în luna noiembrie“, a declarat Cristian Ionescu, director general la Coface România. Efectele crizei s-au făcut simţite în ultimul trimestru al anului trecut la nivelul producţiei bunurilor de folosinţă îndelung
Ratingul de ţară acordat trimestrial de Coface România a rămas neschimbat, A4–, însă numărul incidentelor de plată a crescut în ultimele luni ale anului trecut.
„Observăm o dublare a întârzierilor la plată, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în luna noiembrie“, a declarat Cristian Ionescu, director general la Coface România. Efectele crizei s-au făcut simţite în ultimul trimestru al anului trecut la nivelul producţiei bunurilor de folosinţă îndelungată, care a scăzut cu 24,1% în luna noiembrie, a exporturilor, care au scăzut în decembrie cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, dar şi la nivelul veniturilor bugetare din taxe, care au scăzut cu 20% în noiembrie.
„Nu cred că vom ieşi din criză pentru că ştim noi să o gestionăm, ci pentru că ne va scoate mediul internaţional“, a declarat Ionescu. „Comparativ cu ţările din Vest, în România se face profit. Investitorii nu au fugit pentru că nu mai cred în România, ci pentru că au probleme acasă. Când capitalurile vor începe din nou să circule în Uniunea Europeană, îşi va reveni şi piaţa românească“, a mai spus el.
La limita indulgenței
„Din păcate, criza nu a lovit în cele mai slabe companii de pe piaţă, ci în cele mai performante, care făceau export. Acum, cererea a scăzut în Vest şi exportatorii trebuie să înveţe să privească mai larg pe glob şi să se orienteze spre alte pieţe“, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian V