Pierderile înregistrate de Citigroup şi Royal Bank of Scotland au tras un semnal de alarmă privind eficienţa ajutoarelor de stat pentru bănci, care urmează să fie regândite.Una dintre priorităţile noului guvern american condus de Barack Obama este regândirea pachetului de măsuri pentru sistemul financiar. „Nu ne vom mai baza pe nevoile băncilor, ci pe nevoia de credit a economiei”, a declarat săptămâna trecută Lawrence Summers, principalul consilier ec
Pierderile înregistrate de Citigroup şi Royal Bank of Scotland au tras un semnal de alarmă privind eficienţa ajutoarelor de stat pentru bănci, care urmează să fie regândite.
Una dintre priorităţile noului guvern american condus de Barack Obama este regândirea pachetului de măsuri pentru sistemul financiar. „Nu ne vom mai baza pe nevoile băncilor, ci pe nevoia de credit a economiei”, a declarat săptămâna trecută Lawrence Summers, principalul consilier economic al lui Obama, la o emisiune TV.
Declaraţia a venit la scurt timp după ce un studiu în rândul directorilor celor mai mari 100 de bănci din SUA, citat pe blogurile New York Times, a arătat că 85% dintre respondenţi estimează că politicile de creditare vor deveni şi mai restrictive, iar 15% dintre cei care vor să apeleze la sprijin guvernamental doresc să utilizeze banii pentru achiziţii. Deocamdată, nu au fost anunţate oficial măsurile noi, prin care va fi modificat programul de ajutoare de stat de 700 de miliarde de dolari TARP, lansat în timpul administraţiei Bush.
Din octombrie 2008 şi până pe 15 ianuarie, au fost pompate în băncile americane aproape 200 de miliarde de dolari, aproape cât întreg PIB-ul României. Cei mai mari beneficiari au fost Citigroup, JP Morgan, Wells Fargo şi Bank of America cu câte 25 de miliarde de dolari, Goldman Sachs şi Morgan Stanley – cu câte zece miliarde de dolari.
Sprijinul financiar n