» In ciuda numarului mare de reclamatii pe care le primeste anual Colegiul Medicilor din Romania (CMR), aceasta institutie pare inofensiva pentru malpraxis, deoarece "in unele cazuri, dovezile sunt atat de elocvente, incat e jenant ceea ce face CMR – sa scoata basma curata un criminal", socoteste Iulian Urban.
» Pentru a scurta timpul de rezolvare a unui caz de malpraxis, romanii ar trebui mai degraba sa se adreseze instantei, considera specialistii.
» In luna martie, Colegiul Medicilor ar putea da in sfarsit un verdict in cazul decesului Nataliei Ionescu, sotia ziaristului Mihai Ionescu, de la "Romania libera", la mai mult de un an de la tragicul eveniment.
In ultimii doi ani, colegiul a primit peste 800 de reclamatii, insa in urma acestora, Comisia de Disciplina nu a sanctionat drastic decat opt medici: unul si-a pierdut dreptul de a profesa, iar ceilalti sapte au primit interdictia de a profesa pe o perioada scurta. Restul medicilor reclamati fie nu au fost sanctionati, fie au primit mustrari usoare sau avertismente. Intrebat cum explica numarul mare de medici care, in ciuda faptului ca sunt reclamati, se aleg numai cu sanctiuni formale, presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, ne-a spus ca "unele reclamatii sunt absurde" si ca oricum "la peste 16 milioane de acte medicale, cate au loc intr-un an in Romania, sunt putine reclamatii, iar medicii sunt si ei oameni". Cu toate acestea, Vasile Astarastoae ne-a explicat ca institutia pe care o conduce este considerata "una dintre cele mai severe de acest gen din Europa".
Senatorul Iulian Urban, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori, argumenteaza insa ca aceasta institutie "este inutila pentru cazurile de malpraxis, deoarece blocheaza posibilitatea pacientilor de a obtine despagubiri". Iulian Urban socoteste ca "in unele cazuri, dovezile su