Oamenii renunţă să mai deschidă procese din cauză că trebuie să plătească prea mulţi bani pentru taxa de timbru. Avocaţii spun că, în urma crizei financiare, a scăzut numărul dosarelor comerciale şi civile. Spaima celor care trebuie să deschidă un proces este taxa de timbru. „Aceasta se calculează procentual, în funcţie de suma aflată în litigiu.
Cu cât aceasta este mai mare, cu atât taxa de timbru este mai consistentă”, a explicat avocatul Mihai Cliveti, din cadrul Baroului Bacău.
Apărătorii susţin că mulţi dintre clienţii lor nu-şi permit, pur şi simplu, să achite taxele aferente, care ajung la valori impresionante. „Am un client care are de recuperat 150. 000 lei.
Taxa de timbru este de 9% din valoarea prejudiciului. Să vedem ce vor spune judecătorii. Noi am introdus acţiunea aşa, fără să achităm taxa”, a declarat şi avocatul Alexandru Lungu, decanul Baroului Bacău.
Dreptate pe cont propriu
Juriştii avertizează că există riscul ca unii oameni care se simt nedreptăţiţi, dar nu-şi permit să apeleze la judecători, să ia dreptatea în propriile mâini. Teoretic, ei pot deschide proces şi fără ajutorul unui avocat.
„Oamenii vor încerca să-şi rezolve singuri problemele judiciare fără să mai apeleze la consilierea specialiştilor şi vor pierde procese pe care, dacă ar fi avut un avocat, poate că nici nu le-ar fi intentat”, au mai spus avocaţii.
Aceştia mai susţin că o altă urmare a crizei economice va fi creşterea numărului de dosare penale. „Sărăcia va determina oamenii să fure sau să tâlhărească. Cazurile penale se vor înmulţi în aceste condiţii”, a subliniat un alt membru al Baroului.