Leul a continuat sa castige teren la cursul oficial in fata euro, pentru a patra zi consecutiv, in timp ce pe piata interbancara cotatiile au oscilat fara o directie clara.
BNR a calculat un curs de 4,2340 lei pentru un euro, cu 0,5 bani sub nivelul precedent. Dolarul a continuat sa coboare la cursul oficial, pierzand 0,77 bani, pana la 3,1954 lei.
"Piata a fost destul de agitata in prima parte a zilei, iar euro a urcat pana la un maxim de 4,26 lei. Miscarile pe plan local au fost corelate cu cele de pe pietele din regiune, iar volumele tranzactionate au fost consistente", a comentat un dealer.
Leul castigase teren in ultimele zile, pe fondul unei corectii regionale, dupa ce toate monedele de pe pietele emergente suferisera pierderi importante la finalul saptamanii trecute. In sedinta de marti euro coborase la Bucuresti pana la 4,21 lei. Ieri cotatiile au oscilat intre 4,23 lei/euro la deschiderea pietei si un varf de 4,26 lei pentru un euro. La sfarsitul zilei euro era cotat la 4,23-4,24 lei.
Analistii considera ca intentia anuntata de presedintele Traian Basescu ca Romania sa semneze un acord de finantare cu Comisia Europeana ar trebui sa atenueze din volatilitatea cursului.
Pe de alta parte, leul ramane dependent de sentimentul investitorilor internationali, in conditiile in care economia locala nu ofera surprize placute.
Pe piata monetara interbancara dobanzile pentru plasamentele pe termene foarte scurte au oscilat ieri intre 14% si 17% pe an, in conditiile in care bancile isi plaseaza lichiditatile excedentare in conturile deschise la BNR, pentru a-si acoperi cerintele de constituire a rezervelor minime obligatorii. De asemenea, saptamana trecuta au iesit din piata lichiditati in conditiile in care companiile au efectuat plati trimestriale catre buget. Randamentele implicite in tranzactiile swap sunt la niveluri mai inalte, ur