Guvernul a aprobat joi bugetul de stat un plan de combatere a crizei economice, a anuntat premierul Emil Boc.
Informatia pe scurt:
alocarea a 20% din buget pentru investitii in infrastructuraneimpozitarea profitului reinvestit, care va intra insa in vigoare in 2010;compensarea TVA-ului de recuperat cu cel de platit;achitarea datoriilor guvernamentale;capitalizarea CEC Bank si Exim Bank;continuarea si extinderea programului Rabla.
Principalele 10 puncte ale Planului anticriza, prezentate de Emil Boc
1. Alocarea a 20% din bugetul anului 2009 pentru investitia publica masiva in infrastructura. E vorba despre infrastructura din transporturi, la cea din domeniul mediului, a sanatatii, a invatamantului, a reabilitarii termice a blocurilor de locuit si infrastructura care se refera la drumuri judetene, drumuri comunale, pietruiri, alimentari cu apa, tot ceea ce inseamna practic infrastructura in Romania. Este principala masura care sustine cresterea economica, si principala masura anticriza. - Emil Boc
2. Achitarea datoriilor guvernamentale - restantele lasate de vechiul guvern, a facturilor si a subventiilor restante. 3. Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare. Emil Boc a anuntat infiintarea unui comitet inter-ministerial sub coordonarea Premierului si a vice-premierului, care monitorizeaza saptamanal progresele facute in absorbtia fondurilor comunitare.
4. Neimpozitarea profitului reinvestit. Aceasta masura va fi facuta printr-o ordonanta de urgenta pentru modificare Codului Fiscal.
5. Posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat si in lunile ulterioare lunii in care s-au depus cererile de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile. Emil Boc - o masura de eliminare a blocajelor
@