» Lucratorii portuari au declarat ca nu sunt de acord cu inghetarea salariului minim.
» Acestia au semnat un act prin care sunt de acord cu inceperea actiunilor de protest.
» In ciuda pretentiilor sindicale, criza economica a ajuns in port si se traduce prin disponibilizari.
Cei aproximativ cinci mii de membri ai Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare (FNCP) sunt pregatiti sa inceapa actiunile de protest impotriva patronatului. Nemultumirea lor este legata de faptul ca acesta doreste plafonarea salariului minim din domeniu la valoarea de 700 lei, in timp ce sindicalistii sustin suma de 875 lei. Astazi are loc, la Bucuresti, o sedinta a Confederatiei Sindicatelor din Transporturi, in care se va discuta oportunitatea demararii unor actiuni de protest la nivelul intregii tari. "FNSP a hotarat deja ca nu va accepta inghetarea salariului minim. Liderii de sindicat din Constanta, Braila, Tulcea si Galati au semnat ca sunt de acord cu declansarea protestelor", a subliniat presedintele FNSP, Petre Costel.
In ciuda intentiilor sindicatelor, activitatea portuara are de suferit de pe urma crizei economice mondiale. Asa cum anuntau inca de anul trecut reprezentantii patronatului, semnele acesteia au inceput deja sa apara si vor deveni si mai vizibile din primavara. Pana in prezent, cateva zeci de muncitori au fost deja dati afara, din cauza reducerii volumului de activitate, iar alte cateva sute sunt pe listele negre.
Peste 84 de angajati ai sucursalei Mol 1 Romtrans, din Portul Constanta, vor fi disponibilizati de catre conducerea societatii, din cauza crizei fianciare. Petre Costel spune ca a primit notificarile pentru disponibilizarea angajatilor, dar sindicatul nu este de acord cu disponibilizarea colectiva si va actiona in judecata conducerea companiei in cazul in care nu se va ajunge la nici o intelegere privin