Deprecierea monedei naţionale în raport cu euro a dus la o creştere a chiriei cu peste 18% faţă de vara anului trecut. Cel mai mult au de suferit chiriaşii care primesc salariile în lei, iar chiria o plătesc în euro.
Fluctuaţia cursului leu-euro nu afectează numai persoanele care au contractat credite în moneda europeană, ci şi pe cei care, din lipsa banilor necesari să-şi cumpere o locuinţă, au ales să stea cu chirie. În cazul contractelor de închiriere încheiate, deprecierea monedei naţionale în raport cu euro a dus la o creştere a chiriei cu peste 18% faţă de vara anului trecut. Diferenţa se resimte în special în rândul chiriaşilor care primesc salariile în lei, iar chiria o plătesc în euro. Dacă în a doua parte a lunii iulie 2008, pentru o chirie de 150 de euro, aceştia scoteau din buzunar aproximativ 530 de lei, în prezent plătesc pentru aceeaşi locuinţă peste 630 de lei.
„Depinde de relaţia pe care proprietarul o are cu chiriaşul“
Drept urmare, pentru a se asigura că au continuitate la chirie, unii proprietari acceptă să mai lase puţin din preţul de închiriere. „Sunt cazuri de genul acesta. Depinde foarte mult de relaţia pe care proprietarul o are cu chiriaşul“, a declarat Teodor Popescu, managerul Dorcas Imobiliare, care a explicat că dacă acesta din urmă a stat pentru o perioadă lungă în locuinţa respectivă, a plătit chiria la timp şi nu a făcut probleme, atunci proprietarii sunt dispuşi să mai lase din preţ.
„În Craiova nu există o tendinţă de scădere a chiriilor“
Nu toţi proprietarii preferă însă siguranţa şi continuitatea. Mizând pe faptul că oferta nu este foarte mare, iar în prezent, din cauza blocării accesului la credite ipotecar-imobiliare, închirierea rămâne singura opţiune pentru cei mai mulţi craioveni care vor un acoperiş deasupra capului, mulţi proprietari nici nu se gândesc să lase di