Brokerii trec acum prin a doua proba de foc a Bursei, dupa ce criza de la sfarsitul anilor nouazeci a condus la disparitia a mai mult de jumatate din cele 200 de societati de brokeraj existente la acea vreme.
Cele mai putin de 70 de societati de brokeraj care au supravietuit crizei prin care a trecut piata de capital in anii 1997-1999, anii de inceput ai Bursei de Valori, retraiesc, zece ani mai tarziu, ingrijorarea ca va trebui sa renunte.
In prezent, cele 74 de societati de brokeraj de pe Bursa isi impart un rulaj zilnic de 2,5 mil. euro, in conditiile in care anul trecut valoarea medie a tranzactiilor zilnice s-a ridicat la circa 9,5 mil. euro, iar in 2007 se situa la peste 15 mil. euro.
"Bursa a mai trecut prin aceasta situatie, in anii 1997-1999 cand volumele de tranzactionare erau chiar mai mici decat in prezent. Atunci numarul societatilor de brokeraj era de peste 200, majoritatea facand colectare si vanzare de cupoane. In urma acelor ani de criza, au supravietuit mai putin de 70 de societati de brokeraj", a spus Stere Farmache, presedintele BVB.
"Imi aduc aminte ca in 1997, cand am primit avizul de functionare pentru societatea de brokeraj, am fost inregistrat dupa numarul 200", a afirmat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si presedintele societatii de brokeraj Finaco Securities.
Numarul societatilor de brokeraj este in prezent de 74, dupa ce in doar cateva luni Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia de functionare la trei intermediari (SSIF Mobinvest, SSIF Orizont Vest si SSIF Central European Investments) in urma descoperirii unor nereguli in activitate.
Veniturile unei societati de brokeraj se constituie din comisioanele de tranzactionare. Daca in luna decembrie lichiditatea totala de pe piata de actiuni a fost de 181, 3 mil. lei, iar comisioanele de tranzactionare practicate