USL este un film independent, low budget, cu o echipă formată din voluntari, un proiect susţinut 100% din surse private, după o idee a unui tânăr regizor.
Când s-a apucat de acest proiect, Tudor Cotovelea n-avea nici bani, nici suport tehnic, nici echipă, n-avea nimic în afară de o idee. Asta s-a întâmplat acum şase ani. "Să am bani – zicea Tudor Octavian într-unul dintre editorialele sale – aş înfiinţa o facultate de sentimente şi idei, cu o catedră de iubire (...). Sunt convins că ar fi fost o facultate foarte frecventată şi că absolvenţii cursurilor de căpătâi ar răspândi la rândul lor învăţătura." Pare-se că tânărul regizor Tudor Cotovelea a urmat cursurile unei astfel de facultăţi, chiar dacă la figurat, pentru că omul a ţinut cu dinţii de un proiect ce nu avea la bază decât voinţă. Dar iată că, în momentul de faţă, Cotovelea este pe punctul de a-şi vedea visul cu ochii.
USL sunt iniţialele numelui acestui lungmetraj care, cel mai probabil în toamna lui 2009, va avea premiera în toate cinematografele din ţară. "Cu toate artificiile noastre financiare, bugetul USL se ridică la aproximativ 80.000 de euro, o sumă mult prea mare pentru noi, dar incredibil de mică pentru un lungmetraj. Am reuşit să obţinem până acum 70.964 de euro, 30.000 de euro fiind contribuţia noastră." "Băieţii" (echipa este formată acum din nouă oameni) s-au împrumutat pe la bănci şi au găsit, pentru o parte din bani, şi sponsori.
Filmul al cărui nume e ţinut în secret (pe site-ul USL e în desfăşurare şi un concurs. Un fel de ghicitoare: ce credeţi că înseamnă iniţialele filmului!?). "Va participa la festivaluri interne şi internaţionale, va fi difuzat la TV şi va fi editat pe DVD-uri. Vrem ca USL să fie un film văzut. Nu ne plac filmele care apar şi mor în tăcere! Reţeaua de cinematografe din România scade de la o zi la alta, multe localităţi nici