Pe masura ce tehnologia joaca un rol din ce in ce mai important in viata noastra, capacitatea de analiza si sinteza devin din ce in ce mai precare, desi abilitatile vizuale se imbunatatesc constant. Aceasta este concluzia cercetatorilor de la Universitatea din California, care au vrut sa testeze modul in care fiinta umana isi pastreaza si isi dezvolta deprinderile cu care a fost inzestrata de la nastere sau pe care si le-a insusit in timpul educatiei.
In urma a peste 50 de studii, dr Patricia Greenfield, profesor in psihologie comportamentala infantila, a explicat revistei "Science" ca, in urma expunerii la noile tehnologii, din ce in ce mai performante si complexe, copiii manifesta un randament mai scazut in ce priveste capacitatea de asimilare si sinteza a informatiilor in diverse domenii. Cel mai mare impact negativ in aceasta privinta il au jocurile video si, in special, navigarea pe internet.
Totodata, s-a constatat scaderea interesului pentru carti in randul tinerilor, dar si a performantelor intelectuale, din cauza influxului masiv de informatii vizuale prin intermediul mijloacelor de informare in masa. "Bombardamentul cu imagini tv, clipuri tematice in PowerPoint sau pe diverse site-uri specializate, dar si preferinta pentru conversatiile online pot fi considerate principala cauza a alienareii omului modern" - a avertizat Greenfield, invocand pierderea obisnuintei utilizarii tehnicilor clasice de comunicare si relationare interumana.
Ca remediu, specialistii propun utilizarea imaginilor media in procesul didactic, dar mai ales in evaluarea cunostintelor elevilor si studentilor, care pot procesa mult mai rapid si mai eficient informatiile transmise pe acest tip de suport, comparativ cu cle clasice, cum ar fi varianta print si seminariile.
"Stimularea imaginatiei, a proceselor cognitive bazate pe inductie, deductie