Autoritatile de la Atena au avertizat bancile grecesti asupra pericolelor pe care le implica eventuale transferuri de fonduri din cele 28 mld. euro primite de la stat catre subsidiarele lor din tarile balcanice, inclusiv Romania.
Avertismentul vine pe fondul amplificarii temerilor privind o amplificare a turbulentelor din aceste tari, scrie Financial Times.
George Provopoulos, guvernatorul Bancii Greciei, a declarat ca este ingrijorat de impactul pe care criza financiara globala l-ar putea avea asupra acestor tari, printre care se numara Romania, Bulgaria si Serbia si care au inregistrat in ultimii ani o explozie a creditarii in moneda straina.
"Am sfatuit bancile sa fie mult mai prudente in a imprumuta bani si sa analizeze in detaliu conditiile economice din aceste state", a declarat Provopoulos. Declaratiile oficialului elen vin dupa ce un grup de presiune - din care face parte si EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost - a solicitat autoritatilor europene sa-si extinda politicile de sprijinire a sectorului bancar dincolo de zona euro si chiar de granitele blocului comunitar, in state precum Ucraina sau Serbia.
Acest grup este sprijinit de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care si-a redus la inceputul acestei saptamani previziunile privind cresterea economica a Europei Centrale si de Est de la 2,5% la 0,1% in 2009. Erik Berglof, economistul-sef al BERD, spune ca pericolul ca statele occidentale sa adopte masuri de redresare a pietelor financiare in dauna economiilor din estul continentului este un motiv "de ingrijorare foarte mare".
Comisia Europeana a receptat foarte bine initiativa bancilor, conform unor surse de la Bruxelles, in timp ce Banca Centrala Europeana a acordat deja imprumuturi unor state non-membre ale zonei euro, precum Ungaria. Raspunsul oficialilor europeni a fost insa unul rezervat in c