Ministerul de Finanţe se războieşte cu Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii în privinţa destinaţiei banilor cu care se va face majorarea de capital de la CEC, în timp ce micii afacerişti şi agricultorii au nevoie disperată de finanţare.
"Dacă cei 900 milioane de lei vor fi folosiţi pentru sprijinirea IMM-urilor, atunci este în regulă. Dacă CEC va utiliza fondurile pentru a acorda credite în general, atunci să-şi ţină banii şi vom cere 0,2% din buget pentru IMM-uri, aşa cum e legea", a ameninţat Constantin Niţă, ministrul pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediul de Afaceri.
Capitalizarea CEC a făcut parte din planul de măsuri anticriză anunţat de Guvernul Tăriceanu. În luna noiembrie 2008, Guvernul anunţa că CEC va primi o infuzie de capital de 900 milioane de lei pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a agricultorilor, dintre care 450 milioane de lei trebuie să ajungă în conturile băncii în primul trimestru al acestui an, iar cealaltă jumătate până la sfârşitul anului. Preşedintele CEC, Radu Graţian Gheţea, declara în aceeaşi lună că speră ca banii să se acorde cât mai rapid şi într-o singură tranşă. Între timp, a trecut o lună fără ca această capitalizare să fie făcută. Între timp, CEC a acordat în consorţiu cu Alpha Bank un împrumut de 121 milioane de lei către Complexul Energetic Craiova pentru investiţiile de mediu. Ministerul de Finanţe şi-a schimbat optica în privinţa folosirii capitalului CEC pentru creditarea în general a economiei reale.
Decizii de mântuială
Gheorghe Marin, secretar de stat în Ministerul pentru IMM-uri, a completat şi el că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGIMM) are activitatea blocată din cauza unei hotărâri de Guvern. Fostul Executiv a decis în luna septembrie schimbarea actului constitutiv, astfel încât să se aleagă un manager privat care să