TEORIA AUTORITAŢILOR. Mitralierele sustrase din depozitul de armament din localitatea ilfoveană Ciorogârla ar fi destinate unor zone de conflict. Sursa: centuryarms.comSursa: evzSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Primele investigaţii în cazul furtului de arme de la unitatea militară 01916 din localitatea ilfoveană Ciorogârla scot la iveală ipoteza unui furt comandat pentru “alimentarea” zonelor de conflict. Aceasta este, potrivit unor surse judiciare, principala pistă a anchetatorilor care investighează dispariţia celor peste 50 de arme automate (mitralieră AK-47 cu afet, pistoale-mitralieră şi pistoale-mitralieră cu pat rabatabil) din depozitul de armament pentru infanterie.
“Cel mai probabil este vorba despre un furt executat la comandă - fie cu ajutorul unor militari din unitate, fie chiar de către aceştia -, iar armele ar putea fi destinate unei zone de conflict. Experienţa ne-a arătat că este foarte puţin probabil ca armele furate din unitatea militară de la Ciorogârla să fie destinate pieţei din România. În marea lor majoritate, armele folosite ilegal la noi se află în posesia unor membri ai lumii interlope. Dar, în conflictele pe care le provoacă, aceştia nu folosesc mitraliere, ci săbii, pistoale cu gaz, arme de vânătoare cu aer comprimat şi, foarte rar, pistoale cu glonţ”,au explicat sursele citate.
Trei infracţiuni, niciun autor
Ieri, la mai bine de 24 de ore de la descoperirea furtului, procurorii militari au început urmărirea penală “in rem” (anchetarea împrejurărilor în care s-au produs anumite fapte, fără a exista suspecţi cunoscuţi) în cazul furtului de arme. Astfel, potrivit Parchetului General, autorii vor fi acuzaţi de furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn.
Deşi, oficial, procurorii nu au făcut nicio referire la faptul că angajaţii unităţii