Forma bugetului de stat pe anul 2009 a fost finalizată, în această după-amiază, şi urmează să fie trimisă, luni, către Parlament pentru a fi adoptată. Majorările anunţate pentru salarii, de 5%, abia dacă vor acoperi rata inflaţiei estimată de guvernanţi. Pentru că li se promiseseră, pensionarii vor primi şi ei o creştere de 5 la sută a pensiilor, dar în două tranşe, de 3% din aprilie şi 2% din octombrie, ceea ce duce la creşterea punctului de pensie la 42 - 45% din salariul mediu brut, a anunţat, în această după-amiază, premierul Emil Boc. Potrivit planului de buget, în acest an, valoarea minimă a pensiei va fi de 350 de lei. Sursa: EVZ
1 /.
Bugetul de stat pentru anul 2009 a fost adoptat şi prezentat de către premierul Emil Boc pe cele trei componente majore, economică, socială şi politica salarială şi de pensii.
Componenta economică a bugetului de stat pentru anul 2009 prevede:
Alocarea a 20% din bugetul de stat pe 2009 pentru investiţia în infrastructură, mai ales în transposturi şi educaţie. Aceasta este principala măsură anticriză, care asigură, în primul rând, păstrarea locurilor de muncă Premierul Emil Boc a anunţat că această "felie" de 10 miliarde de euro este necesară pentru investiţii care să genereze locuri de muncă şi o creştere economică pentru a scoate România din criză. Investițiile în construirea autostrăzilor, a caselor pentru tineri și altele au fost susținute de președintele Traian Băsescu. "Evident că există dificultăţi şi în a împărţi aceste 10 miliarde de euro, cât reprezintă 20% din buget pentru investiţii. Vrem să dăm banii în acele sectoare care să genereze resurse economice şi locuri de muncă, pentru ca România să poată merge mai departe", a declarat Boc.
Achitarea datoriilor lăsate de guvernul trecut. Fără achitarea lor, economia este în pericol de blocaj.
"E o moştenire pe care o avem de pl