Fabricile care încă mai au comenzi sunt dispuse să absoarbă forţa de muncă disponibilă
Femeile care au lucrat în confecţii spun că acum nu mai sunt interesate de acest domeniu
Pentru aproximativ 100 de angajate de la SC Rilling Sport SRL, astăzi a fost ultima zi de muncă. „Firma a făcut deja disponibilizările. Nu ştim dacă va veni alt investitor”, a spus Marius Rotaru, managerul societăţii. Din lipsa comenzilor, o altă fabrică în care s-au făcut disponibilizări este Confecţii Reşiţa . „29 de persoane vor beneficia de şomaj din 16 februarie. Căutăm alţi parteneri. Noi avem peste 600 de angajaţi”, a declarat Daniel Fărcăşescu, administrator al societăţii Confecţii SA.
Salariul de pornire în acest domeniu este de 550 de lei. La acesta se adaugă, în funcţie de posibilităţile firmei, bonuri, sporul de vechime, bilete de odihnă, sau prime de sărbători. Societăţile de profil din Reşiţa, care mai au comenzi, ar putea să absoarbă forţa de muncă disponibilizată. „Am preluat forţă de muncă. Comenzi avem, am putea deschide încă o linie dacă am găsi personal”, a spus Rodica Crăc, contabil al firmei Nomi Conf. Şi societatea Elvest SRL a dorit să preia oameni calificaţi, însă nu au avut succes. „Chiar dacă se numeşte industrie uşoară, nu este o muncă uşoară. Sunt de 32 de ani în confecţii şi am văzut multe. Femeile nu rezistă”, a afirmat Rusalina Puşcaşu, maistru la Elvest.
Istorie din 1976
Prima fabrică de confecţii a fost deschisă în Reşiţa în 1976. Atunci lucrau în domeniu 200 de persoane. În 1990 numărul celor care câştigau bani din acest domeniu a depăşit cu puţin două mii de persoane. Intervalul 1996-2000 a fost perioada de glorie a industriei de confecţii din Reşiţa. Zeci de firme din Italia sau Germania au preferat să-şi aducă utilaje şi să pornească în Reşiţa producţia. Au fost atrase de forţa de muncă ieftină. Pentru persoanele ca