Specialistii in resurse umane spun ca revenirea la job inainte de trecerea celor doi ani destinati cresterii copilului are atat avantaje, cat si dezavantaje.
Expertii subliniaza ca parintii trebuie sa ia o decizie abia dupa ce cantaresc bine avantajele si dezavantajele.
Ana Panturu, din Bucuresti, are doi copii si a ales sa stea acasa pana cand cel mic implineste 2 ani. "Aveam un salariu destul de mare, insa am preferat, chiar si cand nu era legea cu 85%, sa stau acasa si sa nu ratez nici un moment important din viata copiilor mei. Credeti ca pe o bona ar fi interesat-o foarte tare cand fata mea zice prima data «mama»? E adevarat, in cei doi ani, cat am stat acasa pentru primul copil, nu prea am avut bani. Insa dupa cum vedeti, am supravietuit. si nu am tinut copilul nici dezbracat, nici flamand sau fara supraveghere medicala", spune Ana Panturu. Ea este convinsa ca oricat de greu ar fi din punct de vedere financiar, cu siguranta familia, daca este unita, gaseste solutii.
Elena Bartandu este director financiar la o firma de consultanta in resurse umane si s-a intors la serviciu, chiar daca acasa are un copil de 6 luni. "Mi s-a parut mai important sa castig bani, astfel incat sa-i pot asigura fetei mele o viata lipsita de griji, decat sa stau acasa si sa ma minunez de ce plod dragalas am. Castig mai bine decat sotul, asa ca am decis sa ma intorc la serviciu si sa stea el acasa, eventual. Deocamdata, avem sprijinul unei bunici", spune Elena Bartandu.
Cand se acorda si cat se castiga
Concediul pentru cresterea copilului se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului, fiind conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului. Este vorba despre doi ani, respectiv trei, in cazul copilului cu handicap. "In ceea ce priveste drepturile salariatilor