Implicata mai mult in procesare de date, modelare teoretica si simulare de experimente dupa Intercosmosul comunist care a propulsat primul roman printre stele, Romania incearca sa reia contactul direct cu spatiul prin primul satelit autohton, un vehicul lunar pentru 2011 sau experimente biologice pe SSI. Un al doilea pas il incearca Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), din Ramnicu Valcea, iar destinatia nu este nimeni alta decat astrul noptii. Tintind trofeul oferit in cadrul competitiei Google Lunar X Prize, asociatia si-a fixat 2011 drept termen de lansare pentru vehiculul lunar ELE, proiectat sa se deplaseze pe o distanta de 500 de metri si sa trimita informatii spre Pamant. Pana atunci, ARCA va organiza un zbor suborbital de 100 km in care se va testa comunicarea prin unde radio cu vehiculul lunar, scrie Cotidianul.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, care este totodata presedinte al Senatului si vicepresedinte al CSAT, a dezvaluit, miercuri seara, pe B1 TV, faptul ca marile banci care au filiale in Romania isi retrag sursele de finantare catre bancile-mama, si a spus ca Guvernul Romaniei trebuie sa aiba „o conversatie mai vanoasa” cu Austria si Franta pentru a stopa acest fenomen, scrie Cotidianul.
Dupa ani de ciondaneli diplomatice, diferendul dintre Romania si Ucraina privind platoul continental si zona economica exclusiva din Marea Neagra s-a rezolvat la Haga. Curtea Internationala isi anunta marti decizia definitiva privind frontiera cu caracter economic dintre cele doua tari. Daca, ipotetic, Romaniei ii va fi repartizata intreaga suprafata in disputa, exploatarea acestor resurse de gaz ar putea asigura independenta energetica pe o perioada de 18-20 de ani, judecand dupa volumul de gaz importat anual de Bucuresti. Aceleasi resurse ar fi epuizate de Ucraina in doar 2 ani. Decizia Curtii nu va da castig de cauza uneia dintre par