Elevii vor fi în vacanţă, de mâine până pe 8 februarie.
Pentru săptămâna de relaxare intersemestrială, inspectoratele şcolare le recomandă profesorilor să nu le dea copiilor teme cu titlu obligatoriu şi să le găsească alternative educative pentru petrecerea timpului liber.
Un rol important în realizarea activităţ ilor de vacanţă îl au părinţii. „Am avut o discuţie cu psihologii şcolari şi am ţinut cont de părerile lor. Părinţii trebuie să-i supravegheze şi să-i ajute pe copii să ia hotărâri bune. Am dat recomandări pentru că ştim că nu se vizitează muzee, cluburile noastre sportive sunt goale“, a spus Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
În timp ce copiii de grădiniţă sunt încurajaţi să citească poezii, să deseneze, să se uite la desene animate nonagresive, cei din ciclul primar sunt sfătuiţi să exerseze scrisul, să meargă la spectacole de teatru şi să asculte muzică. ISMB le recomandă elevilor de gimnaziu „transmiterea unor mesaje constructive prin e-mail către colegi, prieteni, instituţii, iniţierea unor acţiuni comunitare împreună cu grupul de prieteni, activităţi sportive şi turistice“, iar liceenilor - „exerciţii de luare independentă a deciziilor“.
„Când am spus de trimiterea unor mesaje pe e-mail, ne-am referit să nu folosească un limbaj obscen, nepotrivit. Iar pentru cei mai mari, ştim că trăiesc într-un colectiv şi a venit vârsta la care trebuie să ia decizii. Pentru asta, părinţii au un rol important“, a explicat Marian Banu.
O lună de repaus iarna
Că tot e sezon de vacanţă, deputatul PDL de Timiş, Alin Popoviciu, a venit cu o propunere anticriză. Popoviciu crede că o vacanţă de iarnă de o lună ar putea reduce cheltuielile primăriilor pentru încălzirea şcolilor. „La acest lucru m-am gândit după mai multe discuţii cu primarii