Precupeţii îşi alungă clienţii odată cu mărirea preţurilor la legumele şi la fructele expuse pe tarabe. Sursa: Adrian Pîclişan
Devalorizarea monedei naţionale a schimbat pieţele din Timişoara în adevărate „expoziţii“, de care se apropie numai cei cu portmoneele cât de cât pline. Ţăranii care vând în pieţele timişorene au crescut cu 50 la sută şi, în unele cazuri, chiar au dublat preţul zarzavaturilor, al fructelor şi al legumelor. În faţa mirării clienţilor, precupeţii motivează simplu: „Aţi văzut cât e un euro?“.
„Trebuie să ţinem pasul“
Primii care au scumpit produsele au fost ciobanii, pentru lactate, iar de puţin timp s-au aliniat şi agricultorii. „Încercăm să recuperăm cumva banii. Când plantăm şi tratăm pământul, în euro ni se calculează, aşa că trebuie să ţinem pasul. Din cartofi şi varză trăim de când ne ştim“, spune Marioara Pucsa, o femeie trecută de 70 de ani, dintr-un sat de lângă Timişoara.
În Piaţa „Badea Cârţan“, considerată cea mai ieftină din Timişoara, un kilogram de morcovi se vinde cu 4 lei, adică dublul preţului cerut în urmă cu o lună. La fel costă şi celelalte zarzavaturi. Preţul kilogramului de cartofi a cres cut cu numai 50 de procente, ajungând la 2 lei.
Roşiile, ardeii sau portocalele, marfă de import, costă şi mai mult. Un kilogram de citrice ajunge la 6 lei, astfel că lumea se arată mai calculată. „În decembrie, lumea cumpăra cu kilogramul. Acum se cumpără la bucată“, explică una dintre vânzătoare. La fel se întâmplă şi în cazul celorlalţi ţărani: clienţii-s mai puţini, încearcă să se târguiască şi, până la urmă, cum pără doar strictul necesar.
Preţurile, îngheţate la brânzeturi
În Moldova, ţăranii care aduc la pia ţă brânzeturi nu intenţionează să scumpească produsele, chiar dacă nu ştiu ce le oferă viitorul imediat. „Ne-am pierde bruma de clienţi