Directorul fiscului spune că jumătate din situaţii sunt premeditate
Scor de criză: un faliment pe zi în mediul de afaceri. În următoarele două luni, 300 de firme hunedorene şi-ar putea încheia activitatea.
Criza îşi marchează teritoriul printr-un trend ascendent al numărului de falimente înregistrate în judeţ. În lunile care urmează, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara are pregătite dosarele de intrare în faliment a încă 360 de societăţi comerciale, care nu-şi mai pot onora datoriile către bugetul de stat.
Un calcul simplu arată un rezultat îngrijorător: în fiecare zi o companie hunedoreană intră în faliment. Potrivit directorului executiv al DGFP Hunedoara, Octavian Heiuş, mai mult de jumătate din numărul falimentelor sunt premeditate de întreprinzătorii hunedoreni. „Mai mult de 60 la sută din cazurile de insolvenţă sunt rezultatul unor scenarii financiare puse la cale de proprietarii firmelor. Aceştia îşi rulează afacerile, îşi marchează profitul, dar nu plătesc niciun leu taxe sau impozite. După ce se îndestulează, tot patrimoniul firmei este înstrăinat. Atunci când balastul datoriilor devine imposibil de dus mai departe, acest tip de întreprinzători cer singuri să intre în faliment. Ei scapă de datorii şi rămân totodată cu sacul plin. De obicei, în această fază nu ne rămâne mare lucru de recuperat, executarea silită fiind practic compromisă”, a precizat Octavian Heiuş.
Faliment cu premeditare
În 2008, DGFP Hunedoara a obţinut, din executarea silită a patrimoniului firmelor falimentare, 13, 8 milioane de lei. Potrivit lui Octavia Heiuş, din cauza falimentelor premeditate, suma reprezintă doar 18 la sută din toată datoria provocată de firmele falimentare. Anul trecut, DGFP Hunedoara a înaintat în instanţă 905 dosare de faliment. Alte 3.675 de companii au fost lichidate pentru că nu şi-au majorat capital