Editura Curtea Veche
Irina Szasz este primul jurnalist din Romania care a conceput si realizat unul dintre cele mai fascinante proiecte multimedia, intr-o intalnire memorabila cu Dalai Lama. Cartea este un jurnal de calatorie initiatica in geografia spirituala a Tibetului, dar curpinde si marturii socante din existenta refugiatilor tibetani, a calugarilor si a initiatilor budisti, precum si reflectii si conversatii spirituale despre simbolistica si imaginarul unei lumi putin cunoscute, care l-a fascinat si pe Mircea Eliade.
Editura Humanitas
Insemnari care curg cronologic, conferind o impresie de autenticitate maxima. Autorul nu ascunde nimic din detaliile unei existente care i-a marcat pe cei varstnici: cozile la lapte, certurile familiale datorate neajunsurilor, nemultumirile profesionale. Singura lumina o da viata culturala, aparent mai intensa decat cea de astazi. "Intrebarea este - scrie Livius Ciocarlie - in ce conditii poate fi salvat jurnalul, adica poate fi adus in stare de opera durabila, ceea ce reprezinta aproape o contradictie in termeni, cata vreme jurnalul consemneaza efemerul. In principiu, rostul lui este mnemotehnic: a nota ce se petrece cu tine si in jurul tau sau ce iti trece fugar prin minte, fie din preocupare de tine, fie pentru a-ti servi mai tarziu. Pentru a afla mai tarziu ce ai uitat."
Editura ART
Vladimir Sorokin este cel mai in voga si mai popular scriitor rus contemporan. Romanul de fata este textul in care autorul experimenteaza mai mult ca oricand; poate cel mai sangeros roman realist din timp de pace. Crime oribile, violuri inimaginabile, sex, acte de pedofilie, mult sange (rece si cald), executii ingrozitoare descrise amanuntit, cu foarte multe verbe si cu o cruzime insuportabila, chiar si daca intelegem ca e „doar" un r