Construirea în zona Dorobanţi a unui bloc de 200 de metri purtând semnătura celebrei arhitecte Zaha Hadid a fost un proiect mort din faşă. Mai exact, din vara anului 2008, când el a ajuns şi la Bucureşti. "De când am văzut prima oară materialul trimis de firma de arhitectură, am ştiut că nu se va face aşa ceva în Bucureşti, nu vor obţine acceptul. Da, e frumos, e chiar superb, dar nu se potriveşte aici, unde există altă gândire", explică Paul Claudiu Ionescu, reprezentantul filialei româneşti a Smartown Group, firma care a comandat proiectul.
De altfel, discuţiile care au precedat realizarea proiectului au avut loc numai la Londra, unde-şi au sediul atât firma de arhitectură Zaha Hadid, cât şi compania-mamă în a cărei "subordine" se află Smartown Group din Bucureşti. "Grupul managerial de la Londra le-a cerut arhitecţilor să le propună un proiect. Nu era vorba să fie neapărat în România, firma are proprietăţi şi în Polonia, şi în alte state. Li s-au prezentat unele locaţii ale firmei-mame, iar ei au ales", a spus Ionescu. De altfel, Smartown Group nici măcar nu deţine vreo proprietate la intersecţia Străzilor Mihai Eminescu şi Dacia, prezentată pe site-ul arhitectei drept locul unde ar putea fi construit turnul.
"Din start, văzând proiectul, noi le-am spus să îşi ia gândul. Nu-l văd pe primarul Oprescu spunând «Da» unui bloc de 200 de metri", a apreciat Ionescu. În consecinţă, firma nu a început vreun demers pentru a obţine aprobări de la autorităţile locale. Lucru confirmat şi de arhitectul-şef al Capitalei, care ne-a declarat că proiectul nu i-a fost niciodată supus atenţiei.
Construirea în zona Dorobanţi a unui bloc de 200 de metri purtând semnătura celebrei arhitecte Zaha Hadid a fost un proiect mort din faşă. Mai exact, din vara anului 2008, când el a ajuns şi la Bucureşti. "De când am văzut prima oară materialul trimis de fir