Comisia Europeana avertizeaza insa grupurile financiare cu expunere in Est ca trebuie sa aiba grija de filialele lor, inclusiv sa le asigure lichiditatea necesara.
Expunerea Austriei fata de sectorul bancar al Europei de Est reprezinta un risc ce poate fi controlat, dar situatia trebuie tinuta sub observatie stricta, a declarat Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale austriece, scrie presa internationala.
In ultimul deceniu, companiile austriece s-au extins puternic in aceasta regiune, bancile sale avand acordate credite de 219 mld. euro aici, echivalentul a 70% din PIB-ul tarii. Austria a facut apel la alte tari membre ale UE in sensul luarii in considerare a unei initiative avand drept scop impulsionarea sectorului bancar al regiunii.
"Conditiile economice sunt dificile, insa acest lucru nu pune in niciun fel in pericol existenta bancilor din Europa de Est sau a bancilor austriece", a declarat Nowotny, care este si membru al consiliului BCE.
El a adaugat ca este important sa se faca diferenta intre diferite tari ale regiunii.
Un apel asemanator a facut saptamana aceasta si presedintele bancii centrale a Greciei care a cerut creditorilor eleni sa se gandeasca de doua ori inainte de a acorda credite in regiunea balcanica, inclusiv Romania.
Totusi, dominatia catorva banci occidentale care au profitat de anii de crestere puternica a Europei emergente risca sa adanceasca procesul de incetinire a cresterii economice, scrie cotidianul The Guardian.
Finantarea asigurata de bancile austriece, italiene si grecesti filialelor lor din Europa emergenta reprezinta singurul sprijin pentru regiune in conditiile inghetarii pietelor de credit, retragerii investitorilor straini si apropierii estimarilor de crestere de zero. "Economiile emergente din Europa si-au pierdut toate sursele de finantare, in afara de cele bancare", a declara