Dan Ioan Popp, CEO si actionar al dezvoltatorului imobiliar Impact, apreciaza ca acordarea de locuinte de catre stat pentru tineri in perioada comunista a reprezentat o greseala, nefiind un lucru normal ca peste 90% dintre romani sa fie proprietari ai locuintelor in care traiesc.
"Suntem prea saraci sa fim atatia proprietari. Ce s-a intamplat in perioada comunismului a fost o greseala", a declarat Popp pentru ZF, Impact fiind unul dintre primii dezvoltatori care realizeaza locuinte destinate si inchirierii.
In conditiile in care salariul mediu net pe economie este in jurul valorii de 350 de euro lunar, calculat la un grad de indatorare de 60% din venituri, un cuplu poate contracta un credit de maxim 40.000 de euro, pentru o perioada de 20 de ani, cu ajutorul caruia poate cumpara o garsoniera sau un apartament cu doua camere intr-un oras mediu din tara. In Bucuresti, cu 40.000 de euro poate fi cumparata o garsoniera confort 3 intr-o zona periferica a orasului.
In prezent, piata rezidentiala este partial blocata in ciuda faptului ca preturile au scazut cu circa 30% in decurs de un an, iar Guvernul a incercat sa stimuleze vanzarile prin reducerea TVA-ului de la 19% la 5% pentru locuintele noi cumparate cu un pret mai mic de 380.000 de lei.
"Masura nu este suficienta pentru deblocarea pietei. In aceasta piata sunt cel putin doi jucatori: cererea si oferta. Eu pot avea un pret accesibil, prin reducerea TVA-ului de catre stat si prin renuntarea la o parte din profit, dar cetateanul zice acelasi lucru: n-am bani. Pana la deblocarea sistemului bancar nu se va schimba nimic", mai spune Popp.
Circa 80% din locuintele dezvoltate de Impact se incadreaza in plafonul de 380.000 de lei, impus de Guvern pentru reducerea de TVA, in timp ce profitul per apartament a scazut cu cel putin 10%, potrivit datelor prezentate de Popp.
Popp anunta in u