Aproape 40% din resursele externe atrase de banci pana la sfarsitul anului trecut, adica peste 9,5 mld. euro, ajung la scadenta in cursul lui 2009, afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, intr-un interviu acordat ZF. In total, bancile au datorii la institutii financiare din afara in valoare de 24,3 mld. euro.
El spune ca din discutiile cu bancile a reiesit ca aproape 80% din sursele atrase de la bancile-mama si care sunt scadente in 2009 au "o probabilitate ridicata" de a fi rostogolite pentru 2010, ceea ce inseamna ca o parte din finantarea necesara Romaniei este asigurata.
Cinteza conduce de aproape doua decenii Directia de supraveghere a BNR, cunoscand bine "maruntaiele" sistemului bancar. Chiar daca viceguvernatorii BNR responsabili cu supravegherea s-au mai schimbat (3 pana acum), Cinteza si-a pastrat pozitia. El este unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai guvernatorului Mugur Isarescu.
Seful supravegherii afirma ca anul trecut i-a penalizat pe presedintii unor banci, fara a oferi detalii in privinta motivelor.
In contextul deprecierii abrupte a leului, Cinteza se declara preocupat de posibilitatea ca numarul creditelor neperformante sa inregistreze o crestere intr-un ritm mai accelerat si spune ca va solicita majorari de capital la bancile a caror solvabilitate tinde sa se apropie de pragul minim de 8%. Anul trecut au fost doua banci carora BNR le-a cerut sa majoreze capitalul. El afirma ca pentru evitarea riscului sistemic o institutie de credit cu active bune si indicatori prudentiali sanatosi "va avea oricand acces la lichiditati" de la BNR pe o perioada bine determinata si "daca motivele sunt bine justificate". Cinteza spune ca in prezent solvabilitatea la nivelul sistemului bancar este "relativ mare".
El se declara multumit de preocuparea bancilor de a imbunatati raportul credite/depozite, in