Întâlnirea de ieri dintre Ministrul Culturii şi Dominic de Habsburg, proprietarul castelului, a rămas fără niciun rezultat concret. Ministerul Culturii trebuie să rezolve problema muzeului de la Bran până la 18 mai 2009, când expiră acordul încheiat cu proprietarul locului, Dominic de Habsburg. Comentată frecvent în ultimele zile, întâlnirea dintre reprezentantul Guvernului român şi proprietarul castelului a avut loc ieri, urmată de o declaraţie comună a celor doi.
Cu puţin timp în urmă, într-un interviu acordat NewsIn, arhiducele Dominic de Habsburg afirma că doreşte transformarea castelului „într-un muzeu internaţional recunoscut“.
La rândul său, ministrul Culturii a declarat că îşi doreşte această întâlnire, în care va apăra „punctul de vedere al statului“, fără a face precizări suplimentare.
Trei variante anunţate
Anunţurile ce au urmat întâlnirii de ieri rămân în zona declaraţiilor de intenţii. Ministrul Culturii, referindu-se la păstrarea muzeului, a vorbit despre un posibil parteneriat „stat-privat“ sau despre achiziţionarea castelului de către stat.
O ofertă în acest sens a fost făcută de proprietar Consiliului Judeţean Braşov, în 2006, dar Ministerul Culturii s-a opus, considerând că suma de 60 milioane de euro cerută este prea mare.
Oricum, decizia pentru una dintre cele două soluţii trebuie luată la nivel guvernamental. Ministrul a afirmat că va încerca discutarea subiectului încă din şedinţa de buget de ieri.
Argumentul major pentru parteneriatul public-privat avansat de ministrul Culturii constă în faptul că „statul ar avea beneficii pe termen lung şi ar participa la proiectele culturale şi de dezvoltare regională pe care le are Dominic de Habsburg“.
Deşi Dominic de Habsburg şi-a reafirmat dorinţa ca Branul să rămână „un centru pentru România