Peste un milion de francezi, in special din sectorul public, au incetat lucrul ieri pentru a protesta impotriva politicii anticriza a presedintelui Sarkozy.
Desi nu a paralizat complet tara, asa cum amenintasera sindicatele, greva a afectat transporturile, posta, invatamantul, programele posturilor publice de televiziune si radio, ducand chiar si la inchiderea Palatului Versailles, una dintre principalele atractii turistice. Potrivit datelor oficiale, un sfert din cele aproximativ 5 milioane de functionari au participat la greva, raspunzand unei mobilzari inedite de la inceperea mandatului prezidential al lui Sarkozy. Cel putin jumatate din invatatori nu au lucrat ieri, la fel un sfert din functionarii si operatorii de la France Telecom, ai Postei si ai companiei nationale de electricitate.
In transportul feroviar, 41% din angajati, potrivit sindicatelor (36,7% conform datelor oficiale), au luat parte la greva, care a afectat mai ales traficul regional, dar si circulatia trenurilor de mare viteza, singurele legaturi care au functionat normal fiind cele cu Anglia, Belgia si Germania. Metroul parizian si autobuzele din capitala au circulat la 75%, respectiv 85% din capacitate. Transportul public a fost perturbat si in alte mari orase ale Frantei, cum ar fi Marsilia. Pe aeroporturile Roissy-Charles De Gaulle si Orly au fost anulate 12%, respectiv 35% din zboruri.
In paralel cu greva au fost organizate manifestatii in marile orase ale Frantei, cu aproximativ 30.000 de participanti la Lyon si zeci de mii de participanti la Marsilia. Zeci de mii de persoane, purtand pancarte cu sloganuri mergand de la proteste generale pana la revendicari mai exacte, cum ar fi protejarea serviciilor publice, s-au adunat si la Paris.
FranIois Chérèque, secretarul general al CFDT, cea de-a doua confederatie sindicala a Frantei, a declarat ca protestel