Ieri, pentru a cincea zi consecutiv, leul s-a apreciat in raport cu euro, cursul oficial indicand o valoare de 4,2314 lei/euro. Comparativ cu inceputul anului, moneda nationala s-a depreciat cu 5%, o evolutie similara avand si alte monede din regiune: forintul s-a devalorizat cu 7%, zlotul polonez cu 4,8% iar coroana ceha cu 2,4%.
Se pare ca dupa deprecierea sustinuta din ultimele saptamani, leul a luat o pauza insa intrebarea care se pune acum este daca aceasta acalmie nu reprezinta decat un respiro inainte de o noua cadere.
In momentul in care cursul leu/euro a depasit valoarea de 4,3, au fost tot mai multi cei care indicau drept sigur un raport de 4,5-4,6 sau chiar 4,9 lei/euro, o valoare care din punctul meu de vedere ar putea fi atinsa doar in cazul in care economia romaneasca ar intra in colaps, varianta deocamdata improbabila.
Sunt convins ca aceasta apreciere a leului a fost generata de o interventie masiva a BNR, care ne-a aratat ca 4,3 reprezinta valoarea maxima acceptabila in acest moment, dincolo de care economia ar avea mai mult de pierdut decat de castigat.
Evolutia cursului valutar in urmatoarele luni depinde de cativa factori asupra carora acum nu avem nici o certitudine:
*
stim ca avem un deficit comercial mare iar un leu slab ar ajuta exportatorii, insa nu stim cum va evolua comertul exterior in urmatoarele luni. Este posibil ca exporturile sa scada intr-un ritm inferior importurilor dar la fel de bine se poate intampla si invers, evolutia deficitului comercial fiind foarte greu de prognozat;
*
o mare parte din acest deficit este acoperit prin investitii straine si transferuri, respectiv bani trimisi acasa de catre romanii care muncesc in strainatate. In 2009 aceste sume vor scadea, insa nimeni nu poate spune cu cat;
*
este clar ca vom avea nevoie de finantare exte