Marti, Curtea internationala de justitie de la Haga va pune punct in disputa dintre Ucraina si Romania privind Insula Serpilor, anunta cotidianul ucrainean Segodnia. Ziarul aminteste ca marul discordiei il constituie statutul petecului de uscat. Desigur, scrie pubicatia, adevaratul motiv al conflictului nu rezida atat in termenul ca atare, ci in ceea ce se ascunde in spatele lui: o insula are drept la propriile ei ape teritoriale, o stanca – nu.
Dar principalul motiv este ca in aceste ape teritoriale a fost confirmata prezenta unor rezerve de 10 milioane tone de petrol si 10 miliarde metri cubi de gaze. Daca insula este recunoscuta ca stanca (versiune care are mai multe sanse), asa cum solicita partea romana, Ucraina va fi lipsita de o mare parte din aceste bogatii.
Totusi, estimeaza ziarul, pozitia adversarilor nostri este relativ slaba.
Primul argument – juridic.
“Europa prefera sa pastreze un status quo", spune deputatul Dumei de stat si Parlamentului european, Serghei Markov. Inviolabilitatea granitelor este consfintita in acordurile de la Helsinki din 1975. Mai mult, aici se pune problema unei revizuiri a rezultatului celui de-al doilea razboi mondial, o chestiune la care Europa reactioneaza si mai dureros”.
Argumentul doi – istoric.
“Timp de o suta de ani, Romania a considerat ca petecul de uscat este insula, iar Europei ii va fi mai simplu daca pe viitor Bucurestiul isi va pastra aceeasi pozitie”, spune deputatul din partea BIUT, Andrei Shkili, membru al comisiei pentru politica externa. Intr-adevar, daca in actualele documente oficiale insula figureaza drept stanca, in limba romana se numeste insula”.
Dar mai este si un puternic argument care joaca impotriva Ucrainei – politic.
“Daca in perioada Uniunii Sovietice romanii nici macar nu puteau ridica problema, pozitiile actuale