In ziua cand Basarabia sarbatorea a 90-a aniversare a votarii Actului Unirii de catre Sfatul Tarii (27 martie 2008), la Academia de Studii Economice din Chisinau s-a lansat una dintre cele mai importante carti pe care a putut cineva sa le daruiasca Romaniei: albumul-monografie Romanii din jurul Romaniei in imagini *, realizat de profesorul Vasile Soimaru.
Cand Romania sarbatorea 90 de ani de la Marea Unire, cartea profesorului Soimaru a fost lansata si la Bucuresti, la 11 decembrie 2008, in cadrul sesiunii anuale a Cercului de Istorie Bancara al BNR, condus deCristian Paunescu, istoricul Bancii. La lucrarile sesiunii au participat guvernatorul BNR, acad. Mugur Isarescu, alti academicieni (intre ei istoricul Dan Berindei), oameni de cultura.
Nicolae Iorga a afirmat candva ca Romania e o tara inconjurata de romani. Cam tot atatia locuiesc in interiorul frontierelor cati locuiesc si in afara acestora.
Mai inaintea marelui istoric, Mihai Eminescu scria: "Nu exista un stat in Europa orientala, nu exista o tara de la Adriatica pana la Marea Neagra care sa nu cuprinda bucati din nationalitatea noastra. Incepand de la ciobanii din Istria, de la morlacii din Bosnia si Hertegovina, gasim pas cu pas fragmentele acestei mari unitati etnice in muntii Albaniei, in Macedonia si Tesalia, in Pind ca in Balcani, in Serbia, in Bulgaria, in Grecia, pana dincolo de Nistru, pana aproape de Odesa si de Kiev." Profesorul basarabean Vasile Soimaru a dorit sa ilustreze aceste realitati.
Cine este Vasile Soimaru? A fost membru al Parlamentului de la Chisinau, a publicat mai multe carti intre care se remarca cele privitoare la cercetarea satului romanesc, pe urmele lui Dimitrie Gusti (cetatean de onoare al satului Cornova, unde s-a nascut Vasile Soimaru). Pentru albumul de fata, autorul a strabatut, timp de cinci ani, cu automobilul, cu avionul, cu trenul si pe