Acum 20 de ani, o persoană din zece era infectată cu candida. Astăzi, o persoană din zece nu are candida. Candidoza a ajuns, din păcate, o boală neglijată, deşi medicina ar avea ac de cojocul ei.
Candidoza se poate localiza în diferite zone din organism, la nivelul mucoaselor: gură, organele genitale, aparatul digestiv. Cel mai întâlnit tip este candidoza bucală.
Candidoza bucală este o infecţie a mucoasei bucale cu o ciupercă, numită candida albicans sau aspergilius. Persoana infectată are senzaţia de arsură, usturime, corp străin în gură şi faringe, nod în gât. Limba are un aspect încărcat, prezintă la bază o depunere albicioasă.
Se întâlneşte la copii, oameni maturi şi bătrâni. Candida nu este foarte pretenţioasă. Se adaptează cu uşurinţă dacă terenul îi permite. „Predomină la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, bătrâni şi diabetici, sau la cele care prezintă o rezistenţă scăzută la microbi din cauza folosirii iraţionale a antibioticelor“, a explicat dr. Viviana Rezeanu, medic primar Policlinica CFR Craiova.
Boala se transmite uşor prin contact direct cu o persoană infectată, cu obiecte contaminate, prin sărut sau din cauza folosirii antibioticelor. Antibioticele, în special ampicilina, tetraciclinele, toxiciclina, distrug şi flora bacteriană saprofită din organism, care împiedică extinderea infecţiei cu candida.
Diagnostic şi tratament
Pentru stabilirea diagnosticului este necesar un examen de spută sau exudat faringian în cabinetul medicului specialist ORL, care va stabili tratamentul în funcţie de rezultatul de laborator. Tratamentul este de durată şi poate fi mai mult sau mai puţin eficient, ceea ce îi determină pe mulţi pacienţi să renunţe. „Tratamentul durează şapte zile, urmează o pauză de o lună şi încă o repriză de şapte zile cu medicamente antimicotice. Are rezultate foarte bune la copii. La ad