» Romania a pregatit timp de patru luni si doua guverne un buget si a reusit ieri, intr-un tarziu, sa adopte cadrul finantelor cu care va traversa primul an de criza economica si financiara. Planul de buget, care a chinuit in aceste zile politicienii tarii, tinandu-i in sedinte prelungite pana in miez de noapte, merge in Parlament, unde alesii il vor vota. si parlamentarii, si poporul au speranta ca bugetul si setul de masuri anticriza, adoptat luna aceasta de Guvern, vor conduce Romania prin furtuna economica si financiara care zguduie lumea. La Bruxelles, Comisia Europeana si Consiliul au adoptat inca de anul trecut un plan pentru redresarea economiei UE.
Saptamana aceasta, Executivul european a emis o serie de recomandari pentru guvernele nationale, avand in vedere nu numai criza, ci si obiectivele economice, sociale si ecologice ale UE pe termen mediu si lung. Cele incluse in Strategia Lisabona revizuita – planul prin care UE isi propune sa devina cea mai performanta economie a lumii. O posibila sursa de inspiratie pentru guvernul de negociatori nocturni de la Bucuresti.
Raportul strategic pe 2008 al Comisiei Europene privind implementarea Strategiei Lisabona constata in cazul Romaniei o serie lunga de deficiente care nu numai ca ameninta tinta UE de a deveni o prima economie a lumii, dar perpetueaza situatiile cu care Romania se confrunta inca dinainte de aderare si care, in conditiile crizei, pot genera pericole mult mai grave.
In evaluarea generala, Comisia UE observa ca dezvoltarea economica si sociala continua sa fie impiedicata de administratia slaba si nereformata, de birocratia care genereaza coruptie si stranguleaza mediul de afaceri si de sistemul judiciar ineficient. Potrivit expertilor Comisiei, Guvernul de la Bucuresti trebuie sa adopte masuri pentru a reduce procedurile administrative si amanarile in obtinerea autorizatiil